top of page

Acerca de

טיפול באוטיזם:
מה ההבדל בין טיפול באוטיזם בשיטה הקונבנציונליות בקופות החולים לטיפול באוטיזם בשיטה הטבעית
(הנקראת גם: ביו רפואה/ נטורופתיה/ רפואה פונקציונלית או טיפול אלטרנטיבי)

המלצה ממטופלים

ייתכן שבנכם או בתכם אובחנו לאחרונה (או אפילו מזמן) על הספקטרום האוטיסטי או עם עיכוב התפתחותי ואתם מנסים למצוא את שיטות הטיפול הטובות ביותר עבורם, ואולי ממש הלכתם לאיבוד בשלל המידע. ובכלל, אילו שיטות טיפול ישנן ומה ההבדל בין השיטות הקונבנציונליות לשיטות אחרות ולמי להאמין? ננסה לעשות קצת סדר בדברים.

נתחיל מהסוף: לצערי, אין עדיין טיפול תרופתי מוכח לאוטיזם. נכון, יש היום מספר תרופות אשר נוירולוגים או פסיכיאטרים רושמים לילדים על הספקטרום, אבל אלו מטפלות בקשיים הנלווים לבעיה התקשורתית ולא בתקשורתיות עצמה.

 

לדוגמה:

 

תרופות לשיפור הקשב והריכוז

ריטלין ( Ritalin), קונצרטה (Concerta), פנידין (Phenidin), ויואנס (Vyvanse נכתב גם ויוואנס), סטרטרה (Strattera), פוקלין (Focalin), דייטרנה (Daytrana), אטנט (Attent) .

תרופות אלו נועדו לשפר את הקשב והריכוז בתקופת לקיחתן. הן לא פותרות את הבעיה ולא משפרות ישירות תקשורת. לילדים מסוימים הן עוזרות בתפקוד אולם לחלקן תופעות לוואי לא נעימות כגון: כאבי בטן, חוסר תיאבון, טיקים ולעיתים אפילו דיכאון או דכדוך. (מוזמנים לפתוח את עלוןהתרופה לקריאת תופעות הלוואי הספציפיות והסיכונים).

 

התרופה החדשה יחסית סלנייטו (נכתב גם סלנטו) (Slenyto)

זהו למעשה הורמון השינה מלטונין בשחרור מושהה. הרעיון שמאחוריה הוא שלהרבה ילדים על הספקטרום יש חוסר במלטונין ובעקבותיו קשיי שינה. לתרופה זו יש גם תחליפים טבעיים מסוגים שונים ובכל מקרה היא לא מטפלת ישירות בתקשורת אלא, כאמור, בשיפור איכות השינה.

 

תרופות הרגעה

כגון ריספרדל, ריספרדל קונסטה Risperdal Consta ריספרידקס Risperidex , ריספונד Rispond או - לא עלינו – תרופות נוגדות דיכאון כגון ציפרלקס (Cipralex).

תרופות אלו נועדו להרגיע את הילד, להפחית חרדות ודיכאון אבל יש להכיר את  תופעות הלוואי החמורות שלהן. ריספרדל במקור הינה תרופה אנטי-פסיכוטית לסכיזופרניה!  (האם ילדכם סובל מסכיזופרניה?) ילדים רבים שצורכים ריספרדל מעלים מאוד במשקל, כמו כן יתכנו הפרעות בתנועה. בנוסף - מדיווחי הורים שמגיעים אלי - השפעת התרופה לאחר מספר חודשים מצטמצמת מאוד והתגובות החיוביות שרואים בהתחלה, נעלמות בהמשך, מה שמצריך להעלות את המינון, מה שגורם לחלק מהילדים להפוך, כהגדרת ההורים, ל ״זומבי״ .

 

בנוסף, מטרידה העובדה שרוב התרופות הפסיכיאטריות ובמיוחד אלו המיועדות לטיפול בקשב וריכוז לא נבדקו במחקרים ארוכי טווח, או שתוצאות המחקרים הללו לא פורסמו מעולם (ניתן לקרוא עוד בנושא זה בספר: אנטומיה של מגפה / רוברט וויטאקר).

 

יחד עם זאת, במצבים קיצוניים אין ברירה לעיתים ויש להשתמש בתרופות. אבל תמיד צריך לזכור שהתרופות הללו  לא מרפאות ולא פועלות על המקור לבעיה. ובכל מקרה, אין להפסיק את מתן תרופה ללא ייעוץ רפואי, כאשר חלק גדול מהתרופות הללו דורשות הורדה הדרגתית במיוחד.

 

טיפולים פרא-רפואיים קונבנציונליים

 

ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת, טיפול פסיכולוגי, פיזיותרפיה, טיפול באומנות, טיפול במוסיקה, הידרותרפיה, רכיבת סוסים טיפולית וכד׳.

טיפולים אלו מקדמים חלק מהילדים ולעתים רחוקות נראה גם פריצות דרך משמעותיות.

לדעתי, כדאי לעטוף את הילד בטיפולים אצל מטפלים טובים שעימם יש לכם ולילדכם קשר טוב איתם, ובהתאם  לקשיים שהילד חווה.

ילדים עם יכולות מיוחדות, כגון קריאת מספרים ואותיות, מוסיקה או ציור - כדאי מאוד להעצים את החוזקות שלהם ולבנות להם ביטחון עצמי והישגים.

עם זאת, יש לזכור כי גם טיפולים אלה לא מטפלים במקור לבעיה אלה מנסים לשפר מצב תפקודי קיים.

 

טיפול נטורופתי טבעי בגישת הרפואה הפונקציונלית (נקרא גם: טיפול ביו רפואי)

שיטת הרפואה הפונקציונלית נמצאת בשימוש עשרות שנים בארה״ב ובשנים האחרונות אף התפשטה לרחבי העולם. בשיטה זו אנו מנסים לאתר את המקורות לבעיה ולטפל במקור ככל האפשר.

איך זה קשור לאוטיזם?

אוטיזם ועיכוב התפתחותי הינם מצבים שנובעים ממספר גורמים בו זמנית. ניתן להשוות זאת למצב של תאונת דרכים: נהג אחד הסתכל בטלפון ונהג אחר בדיוק שוחח עם בנו ואולי השלט של ה״עצור״ היה קצת עקום או שהרמזור לא עבד…  הבנתם את הרעיון - צירוף מספר גורמים שמביא לתוצאה הרסנית.

אוטיזם זה לא רק גנים. אומנם נמצאו מספר מוטציות של גנים, אבל גנים בלבד לא מסבירים את המצב ברוב המקרים. זו גם הסיבה שאין בדיקת דם לאוטיזם והאבחון נעשה על פי הערכות.

 

בגישת הרפואה הפונקציונלית, אוטיזם נגרם מצירוף של מספר גורמים כגון:

  • מוטציה בגן שמורידה את יכולת הגוף לפנות מתכות כבדות + קבלת חיסון שמכיל מתכות כבדות (שלא מפונות ונתקעות במוח).

  • רגישות יתר של הילד לשינויים + שינויים רבים בחיי הילד.

  • תזונה לא מתאימה או לא מספקת + חוסר איזון בחיידקי המעיים שמביא לחוסר ספיגת ויטמינים ומינרלים ודלקתיות בגוף ובמוח.

  • ייצור מועט מדי של מוליכים עצביים + מערכת חיסון חלשה שמאפשרת צמיחת חיידקים בעייתיים כגון קלוסטרידיה.

  • עודף קנדידה  + אכילה מרובה של  פחמימות וסוכרים.

  • מוטציה הגורמת לעודף של אוקסלטים (מולקולות היוצרות גבישי סידן) בגוף ועלולות לגרום לכאב + כאבי בטן מבעיות עיכול, מה שגורם לילד להיות בחוסר שקט ולא פנוי להתפתחות.

וכן הלאה. הרשימה הזו היא רק דוגמה ובדרך כלל לכל ילד יהיה פרופיל שונה של מקורות לבעיה, כשכמעט תמיד יהיו לה מספר מקורות.

 

אז איך יודעים? בודקים!

למזלנו, מעבר לבדיקות בקופת חולים שהן הבסיס להערכה, יש כיום מספר בדיקות מעבדה מיוחדות (רובן אף לא דורשות לקיחת דם) שמאפשרות לנו לבדוק ולאתר את המקורות למצב. האם נוכל לטפל בכל המקורות? לא תמיד, אבל מניסיוני גם טיפול בחלקם מאפשר לילד להתקדם ולהתפתח ובעיקר - להרגיש טוב יותר פיזית ורגשית.

 

מה ניתן לבדוק?  כמה בדיקות לדוגמה:

 

בדיקת GI MAP

בדיקת צואה (עושים לבד בבית, לא מסובך)  המאפשרת איתור של חיידקים כגון הליקובקטר פילורי, קלבסיאלה וסטרפטוקוקוס, פרזיטים-טפילים (פטריות למשל) ווירוסים, באמצעות דגימת צואה אחת. היא גם  בודקת מעי דליף (בדיקת זונולין), מעי רגיש/רגיז, חוסר איזון בחיידקי המעי (דיסביוזה), רגישות לגלוטן, עיכול חלבונים ושומנים ועוד.
 

בדיקת חומצות אורגניות בשתן  (OAT)

בדיקת שתן לא פולשנית המבוצעת בבית. בדיקה זו נמצאת כבר היום בקופות החולים בצורה מצומצמת.

הבדיקה בודקת מעל ל-70 פרמטרים,  ביניהם:

  • צמיחת יתר של פטריות שמר וקנדידה

  • צמיחת יתר של חיידקים כגון קלוסטרידיה, שמקושר לבעיות התנהגות ואוטיזם

  • רמות ויטמינים מסוימים

  • רמות מוליכים עצביים

  • מתילציה - נקשר לתהליך הנשימה והפקת האנרגיה בתוך התאים (מעגל קרבס)

  • אוקסלטים הנקשרים לכאבים  ואבנים בכליות

  • מטבוליזם של חומצה פולית, שומנים וחלבונים

  • אינדיקציה לעודף רעלים בגוף

 

בדיקת שיער למתכות כבדות ומינרלים

הבדיקה מספקת נתונים על מתכות רעילות כמו אלומיניום, קדמיום, עופרת, וכספית אשר מרוכזות פי 200 עד 300 בשיער מאשר בדם או בשתן.  בדיקת שיער מקובלת בבתי המשפט בארץ לאישוש סם אונס, בנוסף ה-CDC מכיר בערך רמות הכספית של השיער כסמן לחשיפה למתיל כספית רעילה מדגים.

אצל ילדים עם מצבים נוירולוגים כגון הפרעות קשב וריכוז ואוטיזם, לעתים קרובות תהליך פינוי המתכות מהגוף לקוי, מה שגורם להצטברות מתכות מזיקות בגוף ולהשפעה על הבריאות ועל מצב מערכת העצבים לטווח ארוך, גם אם הם כבר לא חשופים אליהן (חשיפה יכולה להיות מכלי אוכל, מדגי טונה ואף מחיסונים).

בנוסף, בודקת הבדיקה חוסרים ועודפים של מינרלים כגון ברזל, אבץ, סידן, יוד ומגנזיום.

 

בדיקת רגישויות למזונות IgG + קנדידה ופטריות שמר

נבדקות  רגישויות ל-190 מזונות + הימצאות קנדידה ושמרים.

אלרגיה למזון מתבטאת בדרך כלל בתגובה חיסונית כתוצאה מחשיפה למאכל מסוים, והיא מתבטאת בעלייה בדם של נוגדנים מסוג IgE.

רגישות למזון  או "אלרגיה מאוחרת" היא תגובת יתר של המערכת החיסונית למרכיב בתזונה, כאשר הגוף מזהה אותו כפולש. רגישות עשויה להתבטא בעלייה בנוגדנים מסוג IgG והיא אינה מסכנת חיים, אך עשויה לעורר תחושות של חוסר נוחות ותסמינים שונים ומגוונים.

 

כיוון שהתגובה החיסונית אינה מיידית (שעות עד ימים) קשה מאוד לאתר את המזונות הספציפיים שאליהם יש רגישות  רק על ידי ניסוי וטעיה.

 

בדיקת הקנדידה חשובה כי קנדידה שיצאה מאיזון יכולה להשתלט על חלקים בדופן המעי ולגרום לתסמינים רבים כגון מעי דליף ותגובות דלקתיות והיא נקשרת לתסמיני אוטיזם, מצבי רוח, דיכאון, עייפות כרונית וטרשת נפוצה.

 

בדיקת פפטידים בשתן

 בדיקה זו בודקת רגישות למזונות המכילים קזאין (מוצרי חלב) ו/או גלוטן (בלחמים שונים ומוצרים המכילים חיטה, כוסמין, שיפון, שעורה ועוד).

 

בדיקת פפטידים הינה בדיקת שתן פשוטה אשר עשויה להצביע על בעיות באחד המרכיבים או בשניהם:

  • חדירות המעי (מעי דליף)

  • עיכול לקוי של מזונות מסוימים
     

במחקרים שונים מצטברות עדויות על היתרון של תזונה ללא גלוטן ו/או קזאין עבור מטופלים המציגים תסמינים על הספקטרום האוטיסטי ו/או בעיכובים התפתחותיים.

 

אוקיי, בדקנו. מה עכשיו?

עכשיו אני מתאימה, ככל האפשר,  טיפול מדויק לכל ממצא בבדיקות.

כך למשל: הימנעות מגלוטן או חלב כשנמצאת רגישות אליהם; צמחי מרפא בפורמולות מיוחדות לטיפול במזהמי מעיים כגון קנדידה או חיידקים מסוימים; תוספות ויטמינים או מינרלים שנמצאו בחוסר; טיפול בעודף מתכות כבדות בדרך של קילציה עדינה; טיפול בשינה ומצב הרגשי דרך תוספי תזונה, שמנים אתריים והומאופתיה; וגם שימוש בתוספי תזונה חדשניים שנחקרו לנושא התקשורת והשפה.

 

האם אפשר לשלב את שתי השיטות: הנטורופתית הטבעית והקונבנציונלית התרופתית?

בהחלט! בטיפול הנטורופתי קודם ״אל תזיק״ - ניתן לבצע בדיקת התנגשויות (קונטרה-אינדיקציה) בין התרופות הנלקחות לתוספי התזונה הטבעיים.

 

האם הטיפול מוגבל למצבי קיצון כגון אוטיזם בתפקוד נמוך?

ממש לא! מכיוון שאני מטפלת דרך המקור לבעיות ניתן לטפל בכל מצב תפקודי ולקדם את המטופל מהנקודה בה הוא נמצא. אני יכולה לתת דוגמא של בת 18 בתפקוד גבוה שלא רק שהצלחנו להפחית אצלה חרדות, כאבי בטן, סוכר לא מאוזן ותסמונת קדם ויסתית- היא כיום מתפקדת נפלא בשרות לאומי , ישנה טוב ומאושרת!

האם יש תוצאות בשיטה הטבעית הביו רפואית?

מכיוון שהשיטה מכוונת לטיפול במקורות לקשיים, אני שמחה לציין שההורים מדווחים על שיפורים נפלאים: בשפה, בתקשורת, במצב רוח, בהפחתת כאב, ביציאות ובשינה. כל ילד הוא שונה וכל אחד מתקדם בקצב אחר - אבל התוצאות בהחלט מעודדות ונותנות תקווה!

 

יש לכם שאלות? מתלבטים? דברו איתי עכשיו

נטע- נטורופתיה
bottom of page