מה זה אינדקס גליקמי ואיך הוא קשור לגמילה מסוכר?
אולי יצא לכם לשמוע את הביטוי אינדקס גליקמי. גם אני חשבתי בהתחלה שמודבר בדירוג הסוכריות הטובות בעולם. אז זהו- שלא.
האינדקס הגליקמי (Glycemic Index) או בקיצור (GI) היא שיטה המדרגת את ההשפעה של המזונות השונים על רמת הסוכר (גלוקוז) בדם. האינדקס הגליקמי של כל מזון נמדד ביחס לסוכר שערכו 100.
כלומר מזון שמעלה את רמת הסוכר בדם יותר מסוכר - ערכו יהיה יותר מ-100 (אורז יסמין= 109)
מזון שמעלה את רמת הסוכר בדם פחות מסוכר- ערכו יהיה נמוך מ-100 (תפוז= 30).
מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך- מתחת ל-55 נחשבים כגורמים לעלית סוכר מתונה בדם. (קיטניות, ירקות, שיבולת שועל, יוגורטים)
מזונות עם אינדקס גליקמי בינוני- בין 56-69 גורמים לעליה מהירה יותר של רמת הסוכר בדם. (אורז)
מזונות עם אינדקס גליקמי גבוה- מעל 70- גורמים לעליות חדות ומהירות של רמת האינסולין בדם. (ואלו שמות: לחם לבן, אבל גם לחם מלא!, תפוח-אדמה מבושל במים, קורנפלקס, פיתה, תמר לח, פריכיות אורז- כן כן, הן לא תמימות בכלל!).
וגם פה: איכות חשובה יותר מכמות.
שתי ארוחות המכילות כמות זהה בדיוק של פחמימות עשויות לגרום לעלייה שונה ברמות הסוכר בדם.
אז מה רע בקצת עליית סוכר בדם?
אז זהו. שזה זה רע. אם רמת הסוכר בדם גבוהה ממה שהתאים זקוקים לה, קורים שני תהליכים בגוף:
האחד- הגוף ממיר את הסוכר לשומן כלומר אנחנו משמינים.
השני- הגוף מפריש יותר מידי אינסולין (ההורמון שהוא מפקד חוליית הכנסת שומן לתאים), הדבר מביא לירידת סוכר מהירה שמביאה לאחת או יותר מהתופעות הבאות: רעב, רצון עז למשהו מתוק, חולשה, סחרחורת ומצב רוח רע.
וכשזה קורה מאות ואלפי פעמים בחיינו אנחנו מתעוררים יום אחד עם מצב טרום סוכרתי ממהרים להאשים את הגנטיקה ולא מבינים איך זה קרה לנו...
בתהליך גמילה מסוכר האתגר הוא להשאיר את רמות הסוכר נמוכות בגוף כדי לא לגרום לרצון עז עד בלתי נשלט בפחמימות כי הסוכר מאוד חברותי ותמיד, אבל תמיד קורא לחברים שלו...
עוד לא הצטרפת לקבוצת אתגר הגמילה מסוכר ב-12 יום שלנו? הקישור כאן:
Comments